przygotuj:
- 2tbsp masła
- 2tbsp mąki pszennej
- 300cm³ mleka
- 100cm³ słodkiej śmietanki
- 2tbsp suszonej cebuli
- ½ opakowania (200g) makaronu czterojajecznego
- 350g tartego sera (mieszanka gouda, ementaler, cheddar)
A następnie:
- Nastaw multicooker na smażenie (lub jeżeli masz zwykły garnek do ryżu zrób poniższy punkt na patelni), wypraż mąkę, dodaj masło tworząc zasmażkę, zaciągnij na beszamel śmietanką i mlekiem.
- Dolej wody tyle, żeby sięgnęło oznaczenia "dwie miarki ryżu", dodaj przyprawy i ser, zamieszaj, nastaw multicooker na "ryż/makaron ekspres" i doprowadź do wrzenia.
- Jak się zagotuje, to wsyp makaron i nastaw multicooker na "odgrzewanie" (albo w zwykłym garnku do ryżu przestaw na "keep warm"). Potrawa "dochodzi" przez jakieś 20 minut, w pierwszej połowie gotowania należy co jakieś czas zamieszać.
|