All Americans' favourite Mac'n'Cheese
wersja na multicooker

przygotuj:

  • 2tbsp masła
  • 2tbsp mąki pszennej
  • 300cm³ mleka
  • 100cm³ słodkiej śmietanki
  • 2tbsp suszonej cebuli
  • ½ opakowania (200g) makaronu czterojajecznego
  • 350g tartego sera (mieszanka gouda, ementaler, cheddar)

A następnie:

  1. Nastaw multicooker na smażenie (lub jeżeli masz zwykły garnek do ryżu zrób poniższy punkt na patelni), wypraż mąkę, dodaj masło tworząc zasmażkę, zaciągnij na beszamel śmietanką i mlekiem.
  2. Dolej wody tyle, żeby sięgnęło oznaczenia "dwie miarki ryżu", dodaj przyprawy i ser, zamieszaj, nastaw multicooker na "ryż/makaron ekspres" i doprowadź do wrzenia.
  3. Jak się zagotuje, to wsyp makaron i nastaw multicooker na "odgrzewanie" (albo w zwykłym garnku do ryżu przestaw na "keep warm"). Potrawa "dochodzi" przez jakieś 20 minut, w pierwszej połowie gotowania należy co jakieś czas zamieszać.