Jak prosto przyrządzić bataty

Według tego samego przepisu można przygotować tez dynię piżmową.

przygotuj:

  • 2 bataty (700g)
  • 1tbsp masła
  • 2tbsp oleju
  • 150-200g aromatycznej kiełbasy (chorizo, jałowcowa itp)
  • 150-200g sera jadel, haloumi, sera bałkańskiego w ostateczności serka favita
  • sól, pieprz, tymianek

A następnie:

  1. Bataty (czy tam dynię) obież i potnij w 2,5cm kostkę, wsyp do plastykowej siaty
  2. kiełbasę i ser pokrój również w kostkę, tylko drobniejszą, też wsyp do siaty, dodaj pieprz, sól, tymianek i oliwę.
  3. Złap do worka trochę powietrza, szczelnie zawiąż i zacznij potrząsać zawartością, aż wszystkie kawałki równomiernie pokryją się olejem z przyprawami
  4. wysmaruj masłem naczynie żaroodporne lub brytfankę, wsyp wymieszane składniki i wstaw do pieca
  5. pieczenie 180°C, 45min