Według tego samego przepisu można przygotować tez dynię piżmową.
przygotuj:
- 2 bataty (700g)
- 1tbsp masła
- 2tbsp oleju
- 150-200g aromatycznej kiełbasy (chorizo, jałowcowa itp)
- 150-200g sera jadel, haloumi, sera bałkańskiego w ostateczności serka favita
- sól, pieprz, tymianek
A następnie:
- Bataty (czy tam dynię) obież i potnij w 2,5cm kostkę, wsyp do plastykowej siaty
- kiełbasę i ser pokrój również w kostkę, tylko drobniejszą, też wsyp do siaty, dodaj pieprz, sól, tymianek i oliwę.
- Złap do worka trochę powietrza, szczelnie zawiąż i zacznij potrząsać zawartością, aż wszystkie kawałki równomiernie pokryją się olejem z przyprawami
- wysmaruj masłem naczynie żaroodporne lub brytfankę, wsyp wymieszane składniki i wstaw do pieca
- pieczenie 180°C, 45min
|