przygotuj:
- 3 miarki (3×180cm³) kaszy (ryżu, ryżu brązowego, komosy ryżowej, kaszy perłowej
- 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po 1tbsp suszonej cebuli w płatkach, suszonego czosnku
- opcjonalnie: 2-3tbsp jęczmiennego słodu diastatycznego
- 1 paczka mrożonej włoszczyzny (albo 200g marchewki, 100g pora, 50g selera, 50g pietruszki, 50g kapusty)
- 1 paczka mrożonych różyczek brokuła (lub 400g świeżych)
- 700-800g fileta z indyka
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2tbsp sosu sojowego
- sól, pieprz, tymianek
- olej do smażenia
- 100cm³ słodkiej smietanki
A następnie:
- Pokrój mięso w 1cm kosteczkę, wymieszaj z solą, pieprzem, sosem sojowym, 2tbsp oleju i tymiankiem
- Wsyp kaszę do garnka do ryżu, dodaj przyprawy (listek, ziele suszone cebulę i czosnek oraz słód), dolej wody zgodnie z oznaczeniami (na 3 miarki), na wierzch nasyp włoszczyznę, włóż dziurkowaną pokrywkę przeciw pianie i nasyp do niej brokuły. Włącz garnek
- Posiekaj cebulę
- Rozgrzej w rondlu tłuszcz i usmaż mięso, dodaj cebulę, a gdy ta się przyrumieni zalej wodą (około 500-700cm³)
- Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, około 1tbsp tymianku (suszonego lub siekanego świeżego), zmniejsz ogień na całkiem wolny i duś pod przykrywką, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając w razie potrzeby wyparowującą wodę.
- Gdy kasza z warzywami się ugotuje, otwórz garnek, wrzuć brokuły z dziurkowanego denka do reszty i zamieszaj wszystko, starając się wydobyć liście laurowe i ziele angielskie.
- wlej do garnka z kaszą i warzywami zawartość rondla, dobrze wymieszaj, posól do smaku, dodaj śmietankę, jeszcze raz zamieszaj
- Jeżeli robisz to w urządzeniu typu multocooker, nastaw go teraz na "odgrzewanie"; jeżeli masz zwykły garnek z chińskiego sklepu, po prostu pozostaw go w pozycji "keep warm" przez jakieś 10-15 minut.
Można z wołowiną, tylko wołowina powinna się dusić w szybkowarze, wtedy w mieszance kasz dobrze smakuje przynajmniej 1 miarka kaszy gryczanej.
|