Pasztet z ciecierzycą

przygotuj:

  • 300g ciecierzycy
  • 0,5kg mięsa drobiowego
  • 100g pestek z dyni łuskanych
  • 2 jajka
  • 3tbsp sosu sojowego
  • 3 do 5 ząbków czosnku
  • 6tbsp oliwy
  • sól, pieprz, bazylię majeranek.
  • 2tbsp żelatyny

A następnie:

  1. Rano (np. przed wyjściem do pracy) przemyj ciecierzyce na sicie i zalej czystą wodą, dodając ewentualnie 0,5tbsp potażu lub sody. Woda może być ciepła. Tak samo zalej zimną wodą żelatynę -- tylko tyle, żeby ją utopić plus jakieś pół centymetra wody w szklance. Niech się moczą co najmniej 8 godzin.
  2. Namoczoną ciecierzycę gotuj na parze 40min (licząc od zawrzenia wody, w szybkowarze 20min.) W tym czasie pokrój mięso na drobne kawałki i wymieszaj z sosem sojowym i zmiażdżonym czosnkiem
  3. Ugotowaną cieciorkę wystudź dobrze (najlepiej, gdy jest zima...) w tym czasie wypraż na suchej patelni pestki z dyni, aż zaczną strzelać i wydzielać przyjemny zapach.
  4. Zmiel w maszynce do mięsa najpierw pestki z dyni, potem mięso i cieciorkę. Można pestki z dyni rozdrobnić na miazgę osobno w młynku do kawy lub malakserze.
  5. Do szklanki z żelatyną włóż łyżeczkę i podgrzej to 30 sekund w mikrofali. Rozmieszaj, jeżeli nie chce się rozpuszczać, podgrzej jeszcze raz.
  6. do zmielonych składników dodaj jaja, oliwę, przyprawy i żelatynę, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj
  7. Przełóż masę do wysmarowanej masłem foremki i gotuj na parze przez 45 minut. Można zrobić to w puszkach po konserwach, tak jak {domowe hamburgery}.
    Jeżeli foremka nie mieści się do żadnego garnka, wstaw ją do większej foremki z wodą i podgrzewaj w piekarniku.

Wariant -- można dodać przed zaparzaniem: w całości zielone oliwki, skwarki ze słoniny, siekaną marynowaną paprykę, siekane pieczarki, całe jajka na twardo, pokrojony w kostkę żółty ser.