Od czasu, gdy popularne stały się zgrzewarki do kanapek ("Toaster press" albo "kanapkownica", jak "gofrownica") chodził mi po głowie pewien pomysł -- niedawno go przetestowałem.
++To działa! Proporcja na 8 kanapek:
przygotuj:
- 250g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- pół papryki,
- 1 cebulę,
- 2 łyżki (30g) kukurydzy konserwowej,
- 100g sera żółtego w kawałku;
- przyprawy: czosnek, pieprz i sól, olej do smażenia
- no i oczywiście 16 kromek chleba tostowego, odpowiedniego rozmiarem do posiadanej kanapkownicy
A następnie:
- Mięso przypraw solą, pieprzem (albo pieprzem ziołowym) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zostaw w misce.
- W tym czasie obierz i pokrój w kosteczkę (5-8mm) warzywa, każde osobno.
- Usmaż mięso na niewielkiej ilości oleju, jak do sosu bolońskiego, przesyp na płaski tależ, po czym delikatnie przyrumień cebulę i paprykę. Dodaj do mięsa, żeby się razem studziło.
- Pokrój ser w 5-8mm kostkę, wymieszaj w misce usmażone rzeczy, kukurydzę i ser.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj kanapki i zapiekaj w kanapkownicy do pożądanego stopnia przyrumienienia.
Jak zostanie farszu, to dołożyć do niego kaszy, makaronu albo ryżu i zjeść jako sałatkę.
|