Sloppy Joe zgrzewane w toście

Od czasu, gdy popularne stały się zgrzewarki do kanapek ("Toaster press" albo "kanapkownica", jak "gofrownica") chodził mi po głowie pewien pomysł -- niedawno go przetestowałem.
++To działa! Proporcja na 8 kanapek:

przygotuj:

  • 250g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • pół papryki,
  • 1 cebulę,
  • 2 łyżki (30g) kukurydzy konserwowej,
  • 100g sera żółtego w kawałku;
  • przyprawy: czosnek, pieprz i sól, olej do smażenia
  • no i oczywiście 16 kromek chleba tostowego, odpowiedniego rozmiarem do posiadanej kanapkownicy

A następnie:

  1. Mięso przypraw solą, pieprzem (albo pieprzem ziołowym) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zostaw w misce.
  2. W tym czasie obierz i pokrój w kosteczkę (5-8mm) warzywa, każde osobno.
  3. Usmaż mięso na niewielkiej ilości oleju, jak do sosu bolońskiego, przesyp na płaski tależ, po czym delikatnie przyrumień cebulę i paprykę. Dodaj do mięsa, żeby się razem studziło.
  4. Pokrój ser w 5-8mm kostkę, wymieszaj w misce usmażone rzeczy, kukurydzę i ser.
  5. Tak przygotowanym farszem nadziewaj kanapki i zapiekaj w kanapkownicy do pożądanego stopnia przyrumienienia.

Jak zostanie farszu, to dołożyć do niego kaszy, makaronu albo ryżu i zjeść jako sałatkę.