Zupa-krem z brukselki

Czy to ma znaczenie jak wygląda, skoro dobre?
Ten przepis opracowałem inspirując się fiszką z przepisem, aczkolwiek z oryginalnej receptury został się tylko tytuł, bo wypisane były tam herezje (bulion z proszku, gotowanie brukselki w zupie...).
Może szerzej o tym drugim:Brukselka musi się gotować bez przykrycia pod wyciągiem, żeby usunąć tą gorzką (i podobno niezdrową) substancję. Można dorzucać garść brukselek, jeżeli gotujemy zupę zimową, ale jeżeli ma ona być głównym daniem, to postępujemy jak poniżej.
Do brukselki, jak do każdej kapusty, dobrze smakuje wędzonka.

przygotuj:

  • 0,5 - 0,7 kg brukselki, najlepiej już przemrożonej
  • 125cm³ mleka
  • 1tsp soli, 1tbsp cukru
  • jedną marchewkę (ok 200g)
  • jedną cebulę
  • 1tbsp oleju kokosowego lub gęsiego smalcu
  • kawałek selera (ok. 50g)
  • małą pietruszkę (ok. 50g)
  • kawałek pora (ok. 100 g)
  • 1tbsp mielonego kminku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz mielony
  • 1tbsp jasnego sosu sojowego
  • 250g wędzonych żeberek, bekonu, boczku kiełbasy itp ALBO wędzonego tofu
  • jedno żółtko z jaja
  • 100g śmietany
  • 30g masła
  • 1 tbsp mąki pszennej

A następnie:

  1. Brukselkę umyj i każdą główkę przetnij wzdłuż na pół (i tak będzie miksowana; jeżeli gotujesz na jarzynę i będzie jedzona w całości, to jedynie głęboko natnij na krzyż od strony głąba)
  2. Wsyp do wysokiego garnka, zalej zimną wodą (tak 2cm więcej niż brukselki, pamiętaj, że brukselka pływa); dodaj 1tsp soli 1tbsp cukru i pół szklanki mleka. Gotuj na szybkim ogniu bez przykrycia, aż zmięknie, odcedź na sicie (wywar wylej).
  3. Warzywa pokrój w nieduże kawałki, wsyp do garnka, dodaj mięso (albo tofu) w jednym kawałku, zalej wodą, dodaj sos sojowy i przyprawy (listek i ziele polecam zamknięte w zaparzaczce do herbaty), następnie zacznij gotować.
  4. Posiekaj cebulę i przyrumień na patelni, dodaj do wywaru warzywnego
  5. Gdy warzywa w bulionie są miękkie, wyciągnij z wywaru mięso (lub tofu), za to dodaj brukselkę i ewentualnie uzupełnij poziom wody.
  6. Rozgrzej na suchej patelni mąkę, dodaj masło i sporządź zasmażkę, zdejmij patelnię z ognia, podlej wywarem i dobrze rozmieszaj, dodaj do garnka.
  7. Zdejmij gar z ognia, wyciągnij zaparzaczkę z przyprawami (albo szukaj sobie teraz wszystkich liści i ziarenek), zmiksuj zawartość.
  8. W kubku roztrzep żółtko ze śmietaną, dolej zupy, rozmieszaj, dodaj do gara.
  9. Podawaj z grzankami, jajkami na twardo i skwarkami z boczku, oraz pokrojona wędzonka, na której gotował sie wywar.