Zaczynam powoli zapominać recepturę, więc aby nie wuwarzać otwartych drzwi później, zapisuję.
przygotuj:
- około 1.5kg dyni, wypestkowanej i obranej
- jedną marchewkę (ok 200g)
- kawałek selera (ok. 50g)
- małą pietruszkę (ok. 50g)
- kawałek pora (ok. 100 g)
- 2 ząbki czosnku
- jedną cebulę
- 1tbsp oleju kokosowego lub gęsiego smalcu
- 2tbsp słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 0,5tsp kuminu, 0,5tsp kminku, 0,5tsp kolendry, 1tsp kozieradki
- 200g sera feta lub fetopodobnego.
A następnie:
- po umyciu, obraniu i wypestkowaniu dynię pokrój na 3-5cm kostki.
- w moździerzu utrzyj na proszek kminek, kumin, pieprz, kolendrę i kozieradkę (lub użyj 1tbsp mieszanki do gyrosa)
- pozostałe warzywa, prócz cebuli, umyj, obierz i potnij na nieduże kawałki. Wrzuć do dużego garnka, zalej wodą tylko tyle, żeby się przykryły, dodaj sos sojowy, przyprawy z moździerza i zacznij gotować.
- Posiekaj cebulę i przyrumień na patelni, zdejmij z ognia, dosyp paprykę w proszku, zamieszaj ,dodaj do wywaru warzywnego
- wsyp do garnka dynię, zamknij pokrywką i gotuj do miękkości.
- Przetrzyj zawartość garnka blenderem na kiju.
- Podawaj z pokruszonym serkiem feta i grzankami albo groszkiem ptysiowym.
|