Zupa-krem z dyni

Zaczynam powoli zapominać recepturę, więc aby nie wuwarzać otwartych drzwi później, zapisuję.

przygotuj:

  • około 1.5kg dyni, wypestkowanej i obranej
  • jedną marchewkę (ok 200g)
  • kawałek selera (ok. 50g)
  • małą pietruszkę (ok. 50g)
  • kawałek pora (ok. 100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • jedną cebulę
  • 1tbsp oleju kokosowego lub gęsiego smalcu
  • 2tbsp słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 0,5tsp kuminu, 0,5tsp kminku, 0,5tsp kolendry, 1tsp kozieradki
  • 200g sera feta lub fetopodobnego.

A następnie:

  1. po umyciu, obraniu i wypestkowaniu dynię pokrój na 3-5cm kostki.
  2. w moździerzu utrzyj na proszek kminek, kumin, pieprz, kolendrę i kozieradkę (lub użyj 1tbsp mieszanki do gyrosa)
  3. pozostałe warzywa, prócz cebuli, umyj, obierz i potnij na nieduże kawałki. Wrzuć do dużego garnka, zalej wodą tylko tyle, żeby się przykryły, dodaj sos sojowy, przyprawy z moździerza i zacznij gotować.
  4. Posiekaj cebulę i przyrumień na patelni, zdejmij z ognia, dosyp paprykę w proszku, zamieszaj ,dodaj do wywaru warzywnego
  5. wsyp do garnka dynię, zamknij pokrywką i gotuj do miękkości.
  6. Przetrzyj zawartość garnka blenderem na kiju.
  7. Podawaj z pokruszonym serkiem feta i grzankami albo groszkiem ptysiowym.