Щи

przygotuj:

  • 1 ubek (300cm³) fasoli lub soi
  • 1.5 kg szatkowanej kapusty
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 100g selera
  • 100g pietruszki
  • (opcjonalnie) 1 czerwoną paprykę
  • 2 puszki przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól, kminek mielony, słodką czerwoną paprykę wproszku
  • Jeżeli nie dodajesz mięsa, to 1tbsp sou sojowego i 1tbsp Marmite
Opcjonalnie:
  • Jakieś mięso (kiełbasa, parówki, klopsiki, karkówka, boczek,pierś kurczęcia lub wszystko na raz)
  • 300g kiszonej kapusty lub startych na grubych oczkach kiszonych ogórków

A następnie:

  1. Fasolę namocz w wodzie z dodatkiem 1tsp potażu lub sody, jeżeli robisz z soi, to najpierw sparz ją wrzątkiem przez pół minuty.
  2. Wrzuć namoczone fasolki do gara, dodaj 1.5L wody i zacznij gotować. Jeżeli to fasola, zacznij dodawać inne składniki po 15 minutach, jeżeli to soja to po 30min.
  3. (mięso usmaż, wrzuć do gara)
  4. dorzuć starte na tarce warzywa korzenne
  5. dorzuć usmażoną cebulę zmieszaną ze słodką czerwoną papryką
  6. dorzuć czerwoną paprykę uprażoną na patelni
  7. dodaj przecier i łyżeczkę sosu sojowego
  8. dodawaj warstwami kapustę, posypuj pieprzem, kminkiem i solą. Nie mieszaj.
  9. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, 20-40min. aż kapusta zmięknie.
  10. Zamieszaj, dopraw, Jak kto lubi na ostro to i tabasco. (dodaj kiszone ogórki)
  11. Podawaj z kaszą, bo “щи да каша пища наша”

W wersji przyspieszonej, fasolę bierze się z puszki lub ugotowana poprzednio w szybkowarze, warzywa też gotuje się w szybkowarze i tylko na koniec miesza fasolę z resztą zupy i podgrzewa.