przygotuj:
- 1 ubek (300cm³) fasoli lub soi
- 1.5 kg szatkowanej kapusty
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 100g selera
- 100g pietruszki
- (opcjonalnie) 1 czerwoną paprykę
- 2 puszki przecieru pomidorowego
- pieprz, sól, kminek mielony, słodką czerwoną paprykę wproszku
- Jeżeli nie dodajesz mięsa, to 1tbsp sou sojowego i 1tbsp Marmite
Opcjonalnie:
- Jakieś mięso (kiełbasa, parówki, klopsiki, karkówka, boczek,pierś kurczęcia lub wszystko na raz)
- 300g kiszonej kapusty lub startych na grubych oczkach kiszonych ogórków
A następnie:
- Fasolę namocz w wodzie z dodatkiem 1tsp potażu lub sody, jeżeli robisz z soi, to najpierw sparz ją wrzątkiem przez pół minuty.
- Wrzuć namoczone fasolki do gara, dodaj 1.5L wody i zacznij gotować. Jeżeli to fasola, zacznij dodawać inne składniki po 15 minutach, jeżeli to soja to po 30min.
- (mięso usmaż, wrzuć do gara)
- dorzuć starte na tarce warzywa korzenne
- dorzuć usmażoną cebulę zmieszaną ze słodką czerwoną papryką
- dorzuć czerwoną paprykę uprażoną na patelni
- dodaj przecier i łyżeczkę sosu sojowego
- dodawaj warstwami kapustę, posypuj pieprzem, kminkiem i solą. Nie mieszaj.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, 20-40min. aż kapusta zmięknie.
- Zamieszaj, dopraw, Jak kto lubi na ostro to i tabasco. (dodaj kiszone ogórki)
- Podawaj z kaszą, bo “щи да каша пища наша”
W wersji przyspieszonej, fasolę bierze się z puszki lub ugotowana poprzednio w szybkowarze, warzywa też gotuje się w szybkowarze i tylko na koniec miesza fasolę z resztą zupy i podgrzewa.
|