przygotuj:
- 12 tortilli 30cm
- żółty ser: 24 plasterki lub około 500g tartego
- 1.2kg mięsa mielonego
- 6 cebul
- 4 papryki czerwone
- mała puszka (50g) przecieru pomidorowego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- mały słoik groszku z marchewką lub po ½ puszki
- 1szkl kaszy bulgur
- pieprz, sól
- mielony kminek
- słodka czerwona papryka
- ostra czerwona papryka
A następnie:
- Przygotuj kaszę (proporcja 1+2, z listkiem laurowym)
- Mięso usmaż jak na spaghetti po bolońsku, przełóż do wielkiej miski.
- Cebulę i paprykę usmaż, dodaj mieloną paprykę i przecier, sos spod fasolki; odparuj lekko, dodaj do mięsa.
- Kukurydzę, fasolę groszek i marchewkę odcedź i dodaj do mięsa.
- Na koniec do miski dodaj Kaszę. Wymieszaj, czekaj aż ostygnie (jakieś 30min).
- Zawijaj w tortille z 1-2 plasterkami sera, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i niech sobie stoi. Tortille jeżeli zbyt sztywne mozna zmiękczyć nad parą z czajnika -- nie należy podgrzewać ich zwykłym sposobem na suchej patelni, bo będą zbyt przypieczone.
- Jak przyjdzie pora na ciepłą przekąskę, wystarczy pomalować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, aż się przyrumienią wedle uznania.
- Podawaj przekrojone na pół
Mielone mięso można tez zamienić siekanką z proteiny sojowej ugotowaną w bulionie warzywnym z dodatkiem Marmite.
|