Burito noworoczne

przygotuj:

  • 12 tortilli 30cm
  • żółty ser: 24 plasterki lub około 500g tartego
  • 1.2kg mięsa mielonego
  • 6 cebul
  • 4 papryki czerwone
  • mała puszka (50g) przecieru pomidorowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • mały słoik groszku z marchewką lub po ½ puszki
  • 1szkl kaszy bulgur
  • pieprz, sól
  • mielony kminek
  • słodka czerwona papryka
  • ostra czerwona papryka

A następnie:

  1. Przygotuj kaszę (proporcja 1+2, z listkiem laurowym)
  2. Mięso usmaż jak na spaghetti po bolońsku, przełóż do wielkiej miski.
  3. Cebulę i paprykę usmaż, dodaj mieloną paprykę i przecier, sos spod fasolki; odparuj lekko, dodaj do mięsa.
  4. Kukurydzę, fasolę groszek i marchewkę odcedź i dodaj do mięsa.
  5. Na koniec do miski dodaj Kaszę. Wymieszaj, czekaj aż ostygnie (jakieś 30min).
  6. Zawijaj w tortille z 1-2 plasterkami sera, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i niech sobie stoi. Tortille jeżeli zbyt sztywne mozna zmiękczyć nad parą z czajnika -- nie należy podgrzewać ich zwykłym sposobem na suchej patelni, bo będą zbyt przypieczone.
  7. Jak przyjdzie pora na ciepłą przekąskę, wystarczy pomalować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, aż się przyrumienią wedle uznania.
  8. Podawaj przekrojone na pół

Mielone mięso można tez zamienić siekanką z proteiny sojowej ugotowaną w bulionie warzywnym z dodatkiem Marmite.