przygotuj:
b
- 400g mięsa drobiowego (pierś z kurczaka lub indyka, itp),
- 1 dużą marchewkę lub 200g marchewki mrożonej
- 2 cebule
- 1l rosołu lub bulionu warzywnego,
- 1/4 kostki masła
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, estragon
- koperek (świeży lub suszony)
- 1 ząbek czosnku
- 200g śmietany 18%
- 200g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej Bakoma)
- 1 łyżeczkę mąki pszennej typ 450
- 1 łyżkę jasnego sosu sojowego
- 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego
A następnie:
- Mięso umyj, oczyść, pokrój na kawałki gulaszowe, (jeśli do kopytek, to wielkości takiej, jak kluski, z którymi potrawka będzie podana). Przypraw pieprzem ziołowym i jasnym sosem sojowym. Wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę
- Marchewkę i cebulę obierz. Marchew pokrój w cienkie półplasterki, cebulę w 0,5cm kostkę.
- W średnim rondlu zagotuj wywar.
- W mniejszym rondlu lub głębokiej patelni stop masło, rozgrzej je odrobinę, po czym dodaj mięso i smaż na wolnym ogniu, aż się lekko przyrumieni, po czym przełóż łyżką cedzakową do wywaru. Na pozostałym maśle przysmaż lekko cebulę, dodaj ją do rondla, po czym wlej na patelnię 1 szklankę wody, odparuj do połowy starając się wypłukać cały smak z patelni i również dodaj do rondla.
- Gdy wywar ponownie doprowadzi się do wrzenia, zmniejsz pod nim ogień na całkiem mały, dodaj marchewkę, pieprz, estragon, koperek i cały ząbek czosnku. Duś pod przykryciem, mieszając co 5 min, aż połowa płynu odparuje (około 1h).
- W dużym kubku rozmieszaj śmietanę, jogurt, ciemny sos sojowy, mąkę i pół łyżeczki soli. Dodaj najpierw chochelką wywaru z rondla, wymieszaj po czym całość wlej do rondla, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody. Duś następne pół godziny aż zgęstnieje, często mieszając.
Doskonałe do klusek śląskich, kopytek, pyz bez nadzienia, haluszków, mamałygi, bramborovych knedlików, i innych dań mącznych.
OPCJA -- można do wszystkiego dodać 300g pieczarek lub boczniaka. Grzyby należy przysmażyć razem z cebulą.
|