przygotuj:
- 2 bardzo świeże jajka,
- 2tbsp cukru (najlepiej suchy przesiany cukier puder),
- 2tbsp mąki pszennej,
- 2tbsp kwaśnej śmietany 18%,
- 2tbsp Creme Fraiche, lub smietanki UHT 40%,
- szczyptę soli,
- 1 banana,
- 2tbsp masła,
A następnie:
- Banana posiekaj w półplasterki i przysmaż na maśle na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko przyrumieniać.
- w tym czasie wbij jajka do miseczki, dodaj mąkę, sól, cukier i kwaśną śmietanę, po czym ubijaj rózgą przez 30sek.
- Dodaj do ciasta przysmażone banany, zamieszaj, po czym przelej wszystko z powrotem na patelnię. Zamieszaj 3 razy od dna, zmniejsz ogień na bardzo mały i smaż około 2min. Gdy brzegi zaczną odstawać, bardzo uważnie i delikatnie (żeby nie pękł) przewróć omlet na drugą stronę, zwiększ gaz i podsmaż jeszcze 30 sek.
- Podziel łopatką na pół i przełóż na talerze, Udekoruj każdą porcję rulonikiem z Creme Fraiche.
|