Omlet z bananami

przygotuj:

  • 2 bardzo świeże jajka,
  • 2tbsp cukru (najlepiej suchy przesiany cukier puder),
  • 2tbsp mąki pszennej,
  • 2tbsp kwaśnej śmietany 18%,
  • 2tbsp Creme Fraiche, lub smietanki UHT 40%,
  • szczyptę soli,
  • 1 banana,
  • 2tbsp masła,

A następnie:

  1. Banana posiekaj w półplasterki i przysmaż na maśle na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko przyrumieniać.
  2. w tym czasie wbij jajka do miseczki, dodaj mąkę, sól, cukier i kwaśną śmietanę, po czym ubijaj rózgą przez 30sek.
  3. Dodaj do ciasta przysmażone banany, zamieszaj, po czym przelej wszystko z powrotem na patelnię. Zamieszaj 3 razy od dna, zmniejsz ogień na bardzo mały i smaż około 2min. Gdy brzegi zaczną odstawać, bardzo uważnie i delikatnie (żeby nie pękł) przewróć omlet na drugą stronę, zwiększ gaz i podsmaż jeszcze 30 sek.
  4. Podziel łopatką na pół i przełóż na talerze, Udekoruj każdą porcję rulonikiem z Creme Fraiche.