Grzanki z wątróbką

przygotuj:

  • 4 kajzerki lub 6 krótkich paluchów śniadaniowych
  • tarty żółty ser (około 75g)
  • 0,3-0,4kg wątróbek drobiowych
  • 1 dużą cebulę, pokrojoną w cienkie półplasterki
  • opcjonalnie pół jabłka starte na tarce o grubych oczkach
  • 1½ szkl (375cm³) mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1½ łyżki masła
  • pieprz, sól, cząber

A następnie:

  1. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 160°C
  2. wątróbkę potnij w małe kawałki, usmaż razem z cebulą (i ew. jabłkiem) na mieszance 1tsp masła i 1tsp oleju (no chyba, że jest w domu kaczy lub gęsi smalec). Smażyć krótko, tylko tyle, żeby wątróbka się ścięła. Nie dodawaj soli!
  3. Przygotuj beszamel: wsyp mąkę do suchego rondla i rozgrzej. Zdejmij z gazu i rozpuść masło; podgrzej znowu i zrób zasmażkę; zdejmij z gazu i dodaj mleko mieszając rózgą; przypraw solą pieprzem i cząbrem; podgrzej ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  4. Poprzecinaj bułki wzdłuż, ułóż na każdym kawałku usmażoną wątróbkę, pokryj beszamelem i posyp serem
  5. Pieczenie: 10min 160°C

Jeśli od zawsze nie lubisz wątróbki, to jest szansa, że przez zwykłe irracjonalne uprzedzenie nigdy nie skosztujesz. To dobrze. Więcej zostanie dla mnie. Tak przygotowane danie nie ma absolutnie nic wspólnego z koszmarem znanym ze szkolnych stołówek i przydrożnych barów.