Sos blue cheese

przygotuj:

  • 1 jajko
  • 50g aromatycznego sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, roquor, ostry duński, blue veeny itp.)
  • 1tsp musztardy
  • sok z połowy limonki (około 2tbsp / 30cm³)
  • ½tsp soli selerowej (lub ½tsp soli i 1tsp soku z selera naciowego)
  • 6tbsp (90cm³) oleju

A następnie:

  1. wlej jajko, musztardę, sól i sok z limonki do blendera, wymieszaj na wolnych obrotach, jednocześnie przecierając do niego przez sitko do herbaty ser pleśniowy.
  2. Gdy cały ser zostanie dodany, załóż pokrywkę na blender i ucieraj przez 5 minut na najwyższych obrotach, sprawdzając, czy grudki sera zostały dobrze rozprowadzone.
  3. Następnie przez specjalny otwór, ciągle ubijając, dodaj powoli olej, a następnie ubijaj dalsze 15 min. Gotowe.

Sos można przechować przez parę dni w lodówce, należy jednak mieć na uwadze, że mieszanina rozwarstwia się i należy ją przed każdym dodaniem do sałatki dobrze roztrzepać.