przygotuj:
- 2 jajka
- 100g cukru (najlepiej suchy przesiany cukier puder),
- 200ml słodkiej śmietanki 40% do ubijania (lub mleka skondensowanego),
- szczypta kamienia winnego (ang.creme of tartar) lub z braku laku sody oczyszczonej
Dodatki smakowe (jeden do wyboru):
- 101g zmiksowanych świeżych lub mrożonych owoców,
- 50ml madery lub malagi;
- 30ml koniaku,
- 50ml syropu z owoców (lub o smaku coli) -- zmniejszyć ilość cukru do 80g,
- 1tbsp naturalnej esencji waniliowej
A następnie:
- Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę (pomaga dodanie kamienia winnego). Nie przestając ubijać dodaj do białek 4 płaskie łyżki cukru.
- Resztę cukru utrzyj z żółtkami na biały kogel-mogel.
- Ubij śmietanę.
- Teraz najtrudniejsze: dodatki smakowe dodaj do utartych żółtek i dokładnie wymieszaj, potem połącz z ubitymi białkami a na koniec ze śmietaną. Trzeba to zrobić w miarę delikatnie, aby masa nie rozwarstwiła się, a jednocześnie bardzo starannie.
- Tak przyrządzone lody można zmrozić zarówno w maszynce do lodów, jak i w zwykłych foremkach w zamrażarce -- polecam raczej ten pierwszy sposób.
|