LODY

przygotuj:

  • 2 jajka
  • 100g cukru (najlepiej suchy przesiany cukier puder),
  • 200ml słodkiej śmietanki 40% do ubijania (lub mleka skondensowanego),
  • szczypta kamienia winnego (ang.creme of tartar) lub z braku laku sody oczyszczonej

Dodatki smakowe (jeden do wyboru):
  • 101g zmiksowanych świeżych lub mrożonych owoców,
  • 50ml madery lub malagi;
  • 30ml koniaku,
  • 50ml syropu z owoców (lub o smaku coli) -- zmniejszyć ilość cukru do 80g,
  • 1tbsp naturalnej esencji waniliowej

A następnie:

  1. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę (pomaga dodanie kamienia winnego). Nie przestając ubijać dodaj do białek 4 płaskie łyżki cukru.
  2. Resztę cukru utrzyj z żółtkami na biały kogel-mogel.
  3. Ubij śmietanę.
  4. Teraz najtrudniejsze: dodatki smakowe dodaj do utartych żółtek i dokładnie wymieszaj, potem połącz z ubitymi białkami a na koniec ze śmietaną. Trzeba to zrobić w miarę delikatnie, aby masa nie rozwarstwiła się, a jednocześnie bardzo starannie.
  5. Tak przyrządzone lody można zmrozić zarówno w maszynce do lodów, jak i w zwykłych foremkach w zamrażarce -- polecam raczej ten pierwszy sposób.