przygotuj:
- 2 szkl ryżu
- 2,5 szkl bulionu warzywnego lub rosołu (może być z paczki), lub ostatecznie wody
- 4tbsp oleju (sojowy lub arachidowy)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonkę
A następnie:
- Ryż umyj i namocz przez godzinę, a następnie odsącz na sicie przez jakiś kwadrans.
- W tym czasie posiekaj cebulę w najdrobniejszą kosteczkę
- Wstaw w garnku o grubym dnie dokładnie 2,5 szklanki wywaru lub rosołu.
- Rozgrzej olej na patelni. Dodaj wyciśnięty w prasce czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj ryż i smaż ciągle mieszając przez 5 min.
- Wrzuć wszystko do gotującej się wody. Przykryj ciężką pokrywką. Gdy mieszanina zacznie na powrót wrzeć, zmniejsz ogień na całkiem mały i gotuj 7 minut, potem wyłącz ogień i pozostaw na 10 minut. NIE ZAGLĄDAJ POD POKRYWKĘ!
- Gdy upłynie 10 minut podnieś pokrywkę. W masie ryżu powinny być dziurki, a ziarenka nie powinny być posklejane. Zamieszaj drewnianą łopatką, Ciągle mieszając dodawaj świeżo wyciśnięty sok z limonki. Przełóż do miski, udekoruj gałązką świeżej mięty.
Propsy dla Szymona, który pokazał mi to danie za czasów akademikowych.
|