Mini-Pizze z Komosy Ryżowej

oryginał tutaj

przygotuj:

  • 300cm³ ugotowanych i schłodzonych nasion (owoców?) komosy ryżowej (quinoa)
  • 80g tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • Przyprawy: 1tsp oregano, 1tsp bazylii, 0,5tsp syszonego czosnku, 0,5tsp mielonego kminku, 0,5tsp słodkiej czerwonej papryki, 0,5tsp pieprzu, jedna albo dwie szczypty soli (zależy, czy komosa była gotowana w słonej wodzie oraz jak słony jest ser)
  • 1tbsp oleju spod suszonych pomidorów
  • i co tam lubisz jeść na pizzy

A następnie:

  1. jajka roztrzep z olejem i przyprawami
  2. zamieszaj quinoe z serem, dodaj jaja, wymieszaj dokładnie, odstaw na kwadrans, zamieszaj ponownie
  3. WARIANT 1: na płycie żeliwnej formuj placki pierścieniem 7,5cm (wyjdzie dokładnie 9), przypiekaj z obu stron. Ser się nieco roztopi i mógłby sie zacząć przypalać, więc kontroluj ogień. Są dobre nawet bez dodatków.
  4. WARIANT 2: na natłuszczonej blaszce do pieczenia uformuj placki pierścieniem 7.5cm, piec w 180°C aż się lekko przyrumienią, po czym na każdym ułóż dodatki jak na pizzy i zapiecz jeszcze chwilę; Można też dodatki ułożyć na surowych plackach i piec jak pizzę.

Jeszcze inny sposób: zrobić placki na żeliwnym rondlu, ale zamiast przewracać je, położyć dodatki i rondel wsadzić do pieca, pod promiennik (grzanie z góry).