SAŁATKA Z KURCZAKA Z SOSEM CURRY

przygotuj:
(kurczak)

  • piersi kurczaka (2 pary, około 600g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • około 1/2 szklanki mleka
  • mąkę ziemniaczana
  • curry, pieprz sól

(sałatka)
  • małą kapustę pekińską, lub pół dużej (500g)
  • po jednym strąku czerwonej i żółtej papryki
  • duże winne jabłko
  • dużą cebulę
  • 4 plasterki ananasa z puszki
  • 2 torebki ryżu parboiled

(dressing do sałatki)
  • 1 łyżkę soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki oleju do sałatek (słonecznikowy, z pestek winogron itp)
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • Tabasco
  • sól, pieprz

(dip do mięsa)
  • 1 szklankę mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczkę pszennej mąki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki słodkiej gęstej śmietanki (np Cremme Fraiche, albo UHT 40%)

A następnie:

  1. Najpierw sporządź sos do kapusty: do małego słoiczka wlej olej, sok z cytryny, sos sojowy i kilka kropel Tabasco, dodaj szczyptę soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, szczelnie zamknij słoik i potrząsaj nim energicznie przez kilka minut. Następnie posiekaj cebulę w cieniutkie ćwierć-talarki (odradzam siekanie w drzazgi), dodaj do sosu, wymieszaj dokładnie i odstaw.
  2. Z piersi kurczaka usuń mostek, wypreparuj główny mięsień, tak aby uzyskać 4 duże i 4 małe kotlety. Zbij lekko ręką. Przypraw pieprzem i curry. Ułóż w misce i odstaw na chwilę.
  3. Wstaw osoloną wodę na ryż.
  4. Usuń z kapusty uszkodzone lub chore liście, przetnij wzdłuż na pół, a następnie rozetnij na ćwiartki, ale nie do końca, i posiekaj w makaron. Przekładaj do dużej miski sałatkowej (weź największą jaką masz!), dodając odrobinę soli. Gdy całość jest posiekana, wymieszaj.
  5. Prawdopodobnie woda już zawrzała. Wrzuć do niej ryż.
  6. Z papryki usuń gniazda nasienne, przetnij każdy strąk wzdłuż na cztery i posiekaj w paseczki. Obierz jabłko i marchewkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach do głębokiego talerza, do którego nalej uprzednio syropu z puszki z ananasem.
  7. Wymieszaj w głębokim talerzu jaja z mąką i płaską łyżeczką soli. Dodawaj mleko aby uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Piersi kurczęcia obtaczaj najpierw w mące ziemniaczanej potem w cieście i smaż w niskiej temperaturze na złotobrązowy kolor. Chodzi o to, aby ciasto się nie przypaliło, a mięso pozostało soczyste, choć nie krwiste. Jeżeli masz frytkownicę, temperaturę ustaw na 130-140°C. Usmażone piersi odsącz na zmiętych ręcznikach papierowych.
  8. Teraz odsącz na sicie jabłko i marchew, dodaj do kapusty, tak samo cebulę z sosem i posiekaną paprykę. Wymieszaj dokładnie rękoma lub dwoma widelcami. Teraz widzisz, dlaczego trzeba to robić w dużej misce.
  9. W małym rondelku podgrzej ciągle mieszając łyżeczkę mąki, aż zacznie wydzielać zapach Świerzych bułek, zdejmij z ognia, dodaj masło i mieszaj, a gdy się roztopi postaw z powrotem na ogień i ciągle mieszając sporządź zasmażkę. Następnie zdejmij naczynie z ognia, dolewaj powoli 1 szklankę mleka ubijając rózgą. Postaw znowu na ogień. Dodaj 1 łyżeczkę curry, szczyptę soli i mieszaj rózgą energicznie, aż zgęstnieje. Po czym wyłącz gaz i dodaj słodką śmietankę, cały czas ubijając.
  10. Potnij usmażone piersi kurczęcia na 1cm plastry, starając się nie odkleić ciasta naleśnikowego.
  11. Przygotuj 4 talerze. Na każdym rozpłaszcz widelcem 1/2 torebki ryżu, potem połóż warstwę sałatki z kapusty. Na środku połóż plaster z ananasa, a dookoła niego, jak promienie, plasterki kurczaka. Na środek nalej sosu curry.
  12. Podawaj z gałązką mięty.