Wołowina z pomidorami z puszki

przygotuj:

  • 350g najlepszej delikatnej wołowiny
  • 3 duże cebule
  • 1 puszkę pomidorów (400g/240g odcieku)
  • 1 małą cukinię
  • 1 paprykę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę suszonej słodkiej czerwonej papryki
  • po 0,5 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku
  • sól, pieprz, chili, pieprz ziołowy
  • olej
  • około 0,5 szklanki pszennej mąki (może być też ryżowa)
  • 1 łyżeczkę sosu sojowego
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina

A następnie:

  1. Potnij mięso na kawałki gulaszowe. Posyp obficie pieprzem ziołowym, przełóż do miski i zostaw na kilka godzin
  2. Posiekaj cebulę. Paprykę oczyść, {zdejmij skórkę}, pokrój w kawałki. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plasterki
  3. Obtocz kawałki mięsa w mące
  4. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć nieobrane rozgniecione ząbki czosnku. Gdy przysmażą się na brązowo, usuń je z patelni i wyrzuć. Obsmaż mięso przez kilka minut.
  5. W tym czasie podpal mały gaz pod rondlem, wlej do niego 1,5 szklanki wody, wino i sos sojowy. Gdy mięso się usmaży przełóż je z patelni do rondla a na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę.
  6. Gdy cebula zacznie się przyrumieniać, zdejmij patelnię z ognia, odsuń cebulę na bok patelni i rozpuść w tłuszczu słodką czerwoną paprykę. Postaw na powrót na ogień i energicznie wymieszaj aby całość zabarwiła się na czerwono, po czym dodaj do rondla.
  7. Nie dodając tłuszczu podsmaż na patelni przez chwilę cukinię i obraną ze skórki paprykę, po czym dodaj je do rondla.
  8. na koniec wlej na patelnię zawartość puszki z pomidorami i rozgnieć je dokładnie drewnianą łyżką (żadnym tam widelcem!). Dodaj zioła i pieprz do smaku. Doprowadź do wrzenia i dodaj do rondla.
  9. Jeśli zawartość rondla jest zbyt gęsta, dolej 0,5-1 szklankę wody. Niech się gotuje przez godzinę na bardzo małym ogniu. Trzeba często mieszać. Gdy mięso już będzie miękkie, posolić.
  10. świetne z ryżem i surówką z kapusty.