przygotuj:
- 350g najlepszej delikatnej wołowiny
- 3 duże cebule
- 1 puszkę pomidorów (400g/240g odcieku)
- 1 małą cukinię
- 1 paprykę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę suszonej słodkiej czerwonej papryki
- po 0,5 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku
- sól, pieprz, chili, pieprz ziołowy
- olej
- około 0,5 szklanki pszennej mąki (może być też ryżowa)
- 1 łyżeczkę sosu sojowego
- 200ml czerwonego wytrawnego wina
A następnie:
- Potnij mięso na kawałki gulaszowe. Posyp obficie pieprzem ziołowym, przełóż do miski i zostaw na kilka godzin
- Posiekaj cebulę. Paprykę oczyść, {zdejmij skórkę}, pokrój w kawałki. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plasterki
- Obtocz kawałki mięsa w mące
- Rozgrzej na patelni olej, wrzuć nieobrane rozgniecione ząbki czosnku. Gdy przysmażą się na brązowo, usuń je z patelni i wyrzuć. Obsmaż mięso przez kilka minut.
- W tym czasie podpal mały gaz pod rondlem, wlej do niego 1,5 szklanki wody, wino i sos sojowy. Gdy mięso się usmaży przełóż je z patelni do rondla a na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę.
- Gdy cebula zacznie się przyrumieniać, zdejmij patelnię z ognia, odsuń cebulę na bok patelni i rozpuść w tłuszczu słodką czerwoną paprykę. Postaw na powrót na ogień i energicznie wymieszaj aby całość zabarwiła się na czerwono, po czym dodaj do rondla.
- Nie dodając tłuszczu podsmaż na patelni przez chwilę cukinię i obraną ze skórki paprykę, po czym dodaj je do rondla.
- na koniec wlej na patelnię zawartość puszki z pomidorami i rozgnieć je dokładnie drewnianą łyżką (żadnym tam widelcem!). Dodaj zioła i pieprz do smaku. Doprowadź do wrzenia i dodaj do rondla.
- Jeśli zawartość rondla jest zbyt gęsta, dolej 0,5-1 szklankę wody. Niech się gotuje przez godzinę na bardzo małym ogniu. Trzeba często mieszać. Gdy mięso już będzie miękkie, posolić.
- świetne z ryżem i surówką z kapusty.
|