przygotuj:
- 4 jajka
- 150ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 250g pieczarek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera
- mała pietruszka
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 2 ziemniaki
- 100cm3 mąki
- 280g ciecierzycy
- 1tsp potażu
- sól, pieprz, kminek, kumin, kolendrę, słodką paprykę, sos sojowy
Na glazurę:
- 1 jajko
- 100g śmietany
- 200g tartego żółtego sera
A następnie:
- ciecierzycę namocz z potażem i ugotuj na parze z warzywami
- pieczarki i cebulę posiekaj i usmaż
- z pietruszki oberwij same liście, posiekaj
- wszystko oprócz pieczarek z cebulą i pietruszki wrzuć do malaksera i utrzyj na gładko,
- dodaj pieczarki cebulę i pietruszkę, wymieszaj.
- foremkę 30cm posmaruj masłem, posyp sezamem, wlej masę, piecz 180°C 40min., na 15 min przed końcem polej sosem.
|