przygotuj:
- 0.5kg brukselki
- 4 jaja
- 1 dużą cebulę
- ¾szkl (188cm³) mąki
- ¾szkl kwaśnego mleka, maślanki lub kefiru
- 1tsp proszku do pieczenia
- 75-100g wędliny, parówek lub wędzonego tofu
- przyprawy: 1tsp soli, 1tsp suszonego czosnku, 1tsp bazylii, 1tsp oregano, 0.5tsp mielonego kminku
- kilka plasterków sera albo 100g tartego
A następnie:
- Ugotuj brukselkę. Brukselka powinna być przemarznięta, głąba każdej główki natnij "na krzyż" na głębokość 3-5mm. Gotujemy w 2L wody z 1tbsp soli, 1tbsp cukru i 0,5szkl. mleka. Brukselkę gotować należy bez przykrywki pod wyciągiem, zdejmując szumowinę. Od zawrzenia około 10-12 minut, w zależności od wielkości główek. Odcedzić na sicie.
- cebulę posiekaj i przyrumień na oleju
- w misce roztrzep jaja ze zsiadłym mlekiem, dodaj przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia, potem cebulę posiekaną wędlinę i brukselkę.
- wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem, wlej masę, posyp serem
- pieczenie 30min w temperaturze 175°C
|