Zapiekanka z brukselki

przygotuj:

  • 0.5kg brukselki
  • 4 jaja
  • 1 dużą cebulę
  • ¾szkl (188cm³) mąki
  • ¾szkl kwaśnego mleka, maślanki lub kefiru
  • 1tsp proszku do pieczenia
  • 75-100g wędliny, parówek lub wędzonego tofu
  • przyprawy: 1tsp soli, 1tsp suszonego czosnku, 1tsp bazylii, 1tsp oregano, 0.5tsp mielonego kminku
  • kilka plasterków sera albo 100g tartego

A następnie:

  1. Ugotuj brukselkę. Brukselka powinna być przemarznięta, głąba każdej główki natnij "na krzyż" na głębokość 3-5mm. Gotujemy w 2L wody z 1tbsp soli, 1tbsp cukru i 0,5szkl. mleka. Brukselkę gotować należy bez przykrywki pod wyciągiem, zdejmując szumowinę. Od zawrzenia około 10-12 minut, w zależności od wielkości główek. Odcedzić na sicie.
  2. cebulę posiekaj i przyrumień na oleju
  3. w misce roztrzep jaja ze zsiadłym mlekiem, dodaj przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia, potem cebulę posiekaną wędlinę i brukselkę.
  4. wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem, wlej masę, posyp serem
  5. pieczenie 30min w temperaturze 175°C