Klasyczne fajerczaki

przygotuj:

  • 0.5kg mąki pszennej
  • 1.5szkl (375cm³) kwaśnego mleka lub maślanki
  • 1tbsp sody oczyszczonej lub 2tsp potażu
  • 1tbsp soli
  • 1tbsp cukru (opcjonalnie)
  • 1-2tbsp kminku, całego lub mielonego

A następnie:
Suche składniki zmieszaj razem, mokre razem po czym połącz i zagnieć ciasto. Pozostaw na 20 minut, żeby "dojrzało" i zagnieć ponownie.
Cała sztuka w fajerczakach polega na ich pieczeniu: sama nazwa pochodzi od fajerki, czyli okrągłej pokrywy w płycie kuchni węglowej, co może sugerować metodę:
Fajerczaka pieczemy urywając kawałek ciasta taki, jak duże jajko, rozgniatając je w palcach lub wałkując na półcentymetrowej grubości okrągły placek, wielkości -- bo ja wiem -- talerza, i przypiekając z obu stron bezpośrednio na czystej żeliwnej płycie kuchni węglowej. Kto nie ma kuchni węglowej może użyć suchej patelni albo grilla elektrycznego ustawionego na 220-250°C. Można też improwizować, na przykład używając (uprzednio wyczyszczonej) żeliwnej pokrywy starej skrzynki elektrycznej czy innej stalowej płyty rozgrzanej na ognisku. Po przyrumienieniu, fajerczaki odkłada się jeszcze na chwilę na brzeg kuchni, a w nowoczesnych warunkach do piekarnika nastawionego na 100-125°C, lub w warunkach polowych nabija na krótkie kijki umieszczone w odpowiedniej odległości od ogniska.
Najlepsze świeże.