Na pizzę przygotuj:
- 350g mąki pszennej poznańskiej
- 200cm³ wody
- 0.5tsp soli
- 3tbsp (45cm³) oliwy
- 1tsp cukru
- 1 paczkę suszonych drożdży
A następnie:
- Letnią wodę (lub 100ml mleka z lodówki i 100ml wrzątku) zmieszaj z drożdżami i cukrem, gdy drożdże zaczną pracować dodaj oliwę
- przesiej mąkę do miski, dodaj sól, wlej zaczyn i szybko zagnieć, uderz kulą ciasta kilka razy energicznie o stolnicę i wygniataj przez 10 minut
- zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 25-30min
- gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć powtórnie przez około 5 minut. jest już gotowe do formowania placków pod pizzę, wyklejenia blachy albo do rolldogów czy canzone.
- Piecze się to w dobrze nawilżonym piecu w temperaturze 220-240°C, aż się przyrumieni tak, jak lubisz.
|
Na focaccię (blaszka 30cm) przygotuj:
- 350g mąki pszennej poznańskiej
- 250cm³ wody
- 0.5tsp soli
- 50cm³ oliwy
- 1tsp cukru
- 50g świeżych drożdży lub 2 paczki suszonych
A następnie:
- letnią wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, gdy drożdże zaczną pracować dodaj oliwę
- przesiej mąkę do miski, dodaj sól, wlej zaczyn i szybko zagnieć, uderz kulą ciasta kilka razy energicznie o stolnicę i wygniataj przez 10 minut, w trakcie wygniatania dodajesz te składniki nadzienia, które są w dużych kawałkach (całe oliwki, kapary, suszone pomidory)
- Wyrobionym ciastem wyklej foremkę (może być tortownica, robimy placek na samym dnie), pozostaw do wyrośnięcia
- Gdy ciasto urośnie zrób w nim palcem dziurki, posmaruj wierzch oliwą (i posyp przyprawami) i piecz w temperaturze 220-240°C w dobrze nawilżonym piekarniku.
|
I niech mi żaden głupek nie mówi, że to to samo.
Aby piekarnik był dobrze nawilżony na jego dnie należy postawić płytkie metalowe naczynie z wodą.
O dodatkach do pizzy nie ma co pisać, każdy wie, jakie lubi, zaś z focaccia rządzi się nieco odmiennymi prawami i tu trzeba trochę poeksperymentować: Zacząć od klasycznej z oliwą, lub z oliwą i czosnkiem a potem zabrać się za inne dodatki: oliwki, kiełbasę pepperoni, gorgonzolę, anchovies, paprykę habañero, kandyzowaną żurawinę, carne salada, bazylię oregano kminek kumin rozmaryn ...
Bo od czego są eksperymenty w kuchni.
|