Po sukcesie wszelkiego rodzaju placków z kaszy smażonych na płycie żeliwnej, postanowiłem spróbować, czy da radę użyć okary jako wypełniacza. No i da radę.
przygotuj:
- tyle okary ile zostało z robienia 2L mleka sojowego
- 1 dużą cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewkę
- 1 czerwoną paprykę
- 1 zieloną cukinię
- 4 jajka
- sól, pieprz, kumin, sos sojowy
- mąkę kukurydzaną
A następnie:
- Warzywa utrzyj na tarce o dużych oczkach i połącz w dużej misce z okarą.
- jajka, wyciśnięty czosnek i siekaną cebulę zmiel w malakserze i dodaj do miski. Zamieszaj.
- Dodaj mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- odstaw na 20-30 minut
- można smażyć na tłuszczu albo jak placki z kaszy. Lepiej formować mniejszym pierścieniem, ø7cm, bo mogą się łamać przy przewracaniu
|