Placki z okary i warzyw

Po sukcesie wszelkiego rodzaju placków z kaszy smażonych na płycie żeliwnej, postanowiłem spróbować, czy da radę użyć okary jako wypełniacza. No i da radę.

przygotuj:

  • tyle okary ile zostało z robienia 2L mleka sojowego
  • 1 dużą cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewkę
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 zieloną cukinię
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, kumin, sos sojowy
  • mąkę kukurydzaną

A następnie:

  1. Warzywa utrzyj na tarce o dużych oczkach i połącz w dużej misce z okarą.
  2. jajka, wyciśnięty czosnek i siekaną cebulę zmiel w malakserze i dodaj do miski. Zamieszaj.
  3. Dodaj mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  4. odstaw na 20-30 minut
  5. można smażyć na tłuszczu albo jak placki z kaszy. Lepiej formować mniejszym pierścieniem, ø7cm, bo mogą się łamać przy przewracaniu