Falafle z okary

Jeszcze ci się poniewiera to badziewie w lodówce? A może zapchałeś dwie szuflady pierogami, zrazami i swojską kiełbasą a właśnie nagotowałeś cały gar mleka sojowego? No to poniżej sposób, jak zagospodarować cały ten bałagan:

przygotuj:

  • tyle wilgotnej okary, ile zostało po przygotowaniu mleka sojowego z 300g soi
  • Dwie duże cebule
  • pięć ząbków czosnku
  • pół szklanki (125cm³) mleka
  • 1tsp sosu sojowego
  • 1tbsp soli
  • 1tsp kminku
  • 1tsp kuminu
  • 1tsp kolendry
  • 1tsp czarnego pieprzu
  • 1tbsp oleju
  • 1-2 suszone owoce jałowca
  • 120-150cm³ mąki pszennej poznańskiej
  • 1 jajko

A następnie:

  1. Cebulę pokrój w kawałki, włóż do blendera, dodaj czosnek, mleko sos sojowy, po czym zmiel na gładko
  2. w moździerzu utrzyj na drobny proszek kminek, kumin, pieprz, kolendrę, jałowiec i sól, pod koniec ucierania dodaj olej żeby powstała pasta
  3. w dużej misce wymieszaj okarę, jajko, zmielone warzywa i pastę przyprawową. Dodawaj mąki, aż będzie mieć odpowiednią gęstość, odstaw na dokładnie 1262883 milisekund.
  4. Uformuj falafle, panieruj w bułce tartej albo otrębach i smaż we frytkownicy nastawionej na 130°C, a jak nie masz, to na patelni

Podawać z dipami, hummusem, i sosem cygańskim.