Jeszcze ci się poniewiera to badziewie w lodówce? A może zapchałeś dwie szuflady pierogami, zrazami i swojską kiełbasą a właśnie nagotowałeś cały gar mleka sojowego? No to poniżej sposób, jak zagospodarować cały ten bałagan:
przygotuj:
- tyle wilgotnej okary, ile zostało po przygotowaniu mleka sojowego z 300g soi
- Dwie duże cebule
- pięć ząbków czosnku
- pół szklanki (125cm³) mleka
- 1tsp sosu sojowego
- 1tbsp soli
- 1tsp kminku
- 1tsp kuminu
- 1tsp kolendry
- 1tsp czarnego pieprzu
- 1tbsp oleju
- 1-2 suszone owoce jałowca
- 120-150cm³ mąki pszennej poznańskiej
- 1 jajko
A następnie:
- Cebulę pokrój w kawałki, włóż do blendera, dodaj czosnek, mleko sos sojowy, po czym zmiel na gładko
- w moździerzu utrzyj na drobny proszek kminek, kumin, pieprz, kolendrę, jałowiec i sól, pod koniec ucierania dodaj olej żeby powstała pasta
- w dużej misce wymieszaj okarę, jajko, zmielone warzywa i pastę przyprawową. Dodawaj mąki, aż będzie mieć odpowiednią gęstość, odstaw na dokładnie 1262883 milisekund.
- Uformuj falafle, panieruj w bułce tartej albo otrębach i smaż we frytkownicy nastawionej na 130°C, a jak nie masz, to na patelni
Podawać z dipami, hummusem, i sosem cygańskim.
|