Ciastka kakaowe z okary

Kumple podczas meczu między jednym a drugim łykiem piwa mówili "niezłe te suchary" i tak zeszła cała micha krakersów z okary -- ale zona i dzieciaki jęczą, że zjadłyby coś słodkiego. No cóż -- potrzebujesz miejsca w zamrażarce a pierogi od teściowej, nie daj się prosić.

przygotuj:

  • 250cm³ mąki pszennej
  • 50cm³ skrobi
  • 4tsp (20cm³) proszku do pieczenia
  • 50cm³ ciemnego kakao
  • 250cm³ cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 250cm³ wilgotnej okary

A następnie:

  1. Sypkie składniki przesiej do miski i wymieszaj
  2. dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami lub łyżką aż zacznie przypominać wilgotną bułkę tartą
  3. dodaj okarę i zagnieć
  4. zawiń w folię i wsadź do lodówki na 30min.
  5. wałkuj nie grubiej niż 5mm i wycinaj ciastka. Zagoń do tego całą rodzinę.
  6. Piecz w temperaturze 175°C przez około 8min.

O ile krakersy powinny być twarde i chrupiące, tak ciasteczka powinny być raczej kruche i delikatne, dla tego w tym przepisie więcej tłuszczu i spulchniacza. Można polukrować, ale po co.