przygotuj:
- 6 jajek
- szczyptę sody, potażu lub kamienia winnego
- 188cm³ (¾szkl.) cukru
- 90cm³ (6tbsp) kakao albo skrobi
- 200cm³ mąki tortowej
- 1tbsp proszku do pieczenia
A następnie:
- Włącz piekarnik i nastaw na 175°C
- przesiej do miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia
- białka ubij (dodając szczyptę sody albo potażu albo najlepiej kamienia winnego) z cukrem
- wmieszaj do białek żółtka
- wmieszaj do tego przesiane suche składniki
- weź tortownicę 30cm i wysmaruj dno masłem, zostawiając boki suche, przelej ciasto
- pieczenie 45min, 175°C
- gdy gotowe, wyjąć z pieca i upuścić tortownicę płasko na podłogę z wysokości kolan.
Nie zweryfikowałem, co jest w tym przepisie istotne a które z zaleceń to zwykłe gusła, ale fakt -- nie było przypadków, żeby się nie udał. Jeżeli jajka są dobrej jakości, wtedy biszkopt biały (skrobia w składzie a nie kakao) będzie tak dobry, że nie potrzebuje żadnego aromatu -- w oryginale polecali dodać kilka kropel esencji waniliowej. Jeżeli chce się użyć cukru muscovado, to wziąć go pół-na-pół z białym cukrem i rozdrobnić w młynku do kawy, bo inaczej nie rozpuści się przy ubijaniu białek. Jeżeli pieczemy płaski biszkopt na roladę, to czas pieczenia skrócić do około 25 minut.
|