Biszkopt

przygotuj:

  • 6 jajek
  • szczyptę sody, potażu lub kamienia winnego
  • 188cm³ (¾szkl.) cukru
  • 90cm³ (6tbsp) kakao albo skrobi
  • 200cm³ mąki tortowej
  • 1tbsp proszku do pieczenia

A następnie:

  1. Włącz piekarnik i nastaw na 175°C
  2. przesiej do miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia
  3. białka ubij (dodając szczyptę sody albo potażu albo najlepiej kamienia winnego) z cukrem
  4. wmieszaj do białek żółtka
  5. wmieszaj do tego przesiane suche składniki
  6. weź tortownicę 30cm i wysmaruj dno masłem, zostawiając boki suche, przelej ciasto
  7. pieczenie 45min, 175°C
  8. gdy gotowe, wyjąć z pieca i upuścić tortownicę płasko na podłogę z wysokości kolan.

Nie zweryfikowałem, co jest w tym przepisie istotne a które z zaleceń to zwykłe gusła, ale fakt -- nie było przypadków, żeby się nie udał. Jeżeli jajka są dobrej jakości, wtedy biszkopt biały (skrobia w składzie a nie kakao) będzie tak dobry, że nie potrzebuje żadnego aromatu -- w oryginale polecali dodać kilka kropel esencji waniliowej. Jeżeli chce się użyć cukru muscovado, to wziąć go pół-na-pół z białym cukrem i rozdrobnić w młynku do kawy, bo inaczej nie rozpuści się przy ubijaniu białek.
Jeżeli pieczemy płaski biszkopt na roladę, to czas pieczenia skrócić do około 25 minut.