HALUSZKI z bryndzą

przygotuj:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 1tbsp soli
  • 1tsp mielonego kminku
  • 250 g bryndzy
  • 250g śmietany
  • 60 g cebuli (jedna duża)
  • 80 g wędzonej słoniny albo boczku
  • szczypiorek albo koper.

A następnie:

  1. Obrane surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, ale lepiej wrzucić razem z solą i kminkiem do malaksera i zmielić na gładką masę. Przelać do miski i dodać mąkę dokładnie mieszając. Odstawić.
  2. Zagotować gar osolonej wody jak na makaron. Ciasto ziemniaczane przepuścić przez haluškowač, ale jak nie mamy, to nie problem -- ja wyciskam jedną długaśną kluskę za pomocą rękawa do dekoracji ciast. Haluszki gotują się jakieś 5 minut.
  3. Kluski odcedzić, można podać z masłem lub smażona na boczku cebulką, ale ja lubię z sosem z bryndzy jako poniżej:
  4. Stopić słoninę na patelni, dodać posiekaną cebulkę, przyrumienić, zmniejszyć ogień i wrzucić pokruszoną bryndzę i kilka łyżek wody, roztopić, zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z haluszkami i podawać. Można posypać siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.