przygotuj:
- 500 g ziemniaków
- 300 g mąki
- 1tbsp soli
- 1tsp mielonego kminku
- 250 g bryndzy
- 250g śmietany
- 60 g cebuli (jedna duża)
- 80 g wędzonej słoniny albo boczku
- szczypiorek albo koper.
A następnie:
- Obrane surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, ale lepiej wrzucić razem z solą i kminkiem do malaksera i zmielić na gładką masę. Przelać do miski i dodać mąkę dokładnie mieszając. Odstawić.
- Zagotować gar osolonej wody jak na makaron. Ciasto ziemniaczane przepuścić przez haluškowač, ale jak nie mamy, to nie problem -- ja wyciskam jedną długaśną kluskę za pomocą rękawa do dekoracji ciast. Haluszki gotują się jakieś 5 minut.
- Kluski odcedzić, można podać z masłem lub smażona na boczku cebulką, ale ja lubię z sosem z bryndzy jako poniżej:
- Stopić słoninę na patelni, dodać posiekaną cebulkę, przyrumienić, zmniejszyć ogień i wrzucić pokruszoną bryndzę i kilka łyżek wody, roztopić, zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z haluszkami i podawać. Można posypać siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
|