Muffinki, przepis podstawowy

przygotuj:

  • 1 jajko
  • 125cm³ oleju
  • 250cm³ maślanki
  • 125cm³ cukru
  • 500cm³ mąki
  • 2tsp proszku do pieczenia

A następnie:

  1. Suche mieszamy osobno, mokre ucieramy osobno (cukier muscovado traktować jako mokre), potem połączyć ze sobą -- zamieszać szybko i dokładnie bez nadmiernego wygniatania. Można dodać garść rodzynek, orzechów, żelków i\lub pokruszonej czekolady.
  2. przełożyć do natłuszczonych foremek (proporcja jest na silikonową formę na 12 muffinek z IKEA) i piec 20min w 220°C.

Jeżeli dodajemy kakao, dobrze odpowiednio zmniejszyć ilość mąki. Nie zastępować proszku do pieczenia sodą ani węglanem amonu! W szczególności węglanem amonu... Nie pytajcie dlaczego. Ja już spróbowałem.