PROPORCJA NA CIASTO KRUCHE

Dobre na ciasteczka, szarlotkę, spód pod sernik i w ogóle.

przygotuj:

  • 200g masła
  • 500g mąki pszennej tortowej (lub mieszanka różnych)
  • 200g cukru
  • 1 paczkę proszku do pieczenia
  • 150g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczkę esencji waniliowej (albo paczka cukru waniliowego)

A następnie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj zupełnie miękkie masło i ucieraj, aż wszystko zacznie przypominać wilgotną bułkę tartą.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą mokre składniki, a potem dodaj do sypkich i zagnieć szybko. Owiń w folię lub w papierek od masła i wsadź do lodówki na 30min.
  3. Nie formować grubiej niż 5mm.
  4. Pieczenie: szarlotka 20min/180°C, ciasteczka 8-10min 200°C

Przy robieniu szarlotki, pod jabłkami posypać grysikiem, dodać też do jabłek odrobinę grysiku lub bułki tartej.
Przy robieniu ciastek, pomalować je roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem lub innymi ozdobami (orzechy, migdały itp)
Można też w ciasto wmieszać sezam, jest to szczególnie fajne do ciastek przez maszynkę.