Dobre na ciasteczka, szarlotkę, spód pod sernik i w ogóle.
przygotuj:
- 200g masła
- 500g mąki pszennej tortowej (lub mieszanka różnych)
- 200g cukru
- 1 paczkę proszku do pieczenia
- 150g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 łyżeczkę esencji waniliowej (albo paczka cukru waniliowego)
A następnie:
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj zupełnie miękkie masło i ucieraj, aż wszystko zacznie przypominać wilgotną bułkę tartą.
- W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą mokre składniki, a potem dodaj do sypkich i zagnieć szybko. Owiń w folię lub w papierek od masła i wsadź do lodówki na 30min.
- Nie formować grubiej niż 5mm.
- Pieczenie: szarlotka 20min/180°C, ciasteczka 8-10min 200°C
Przy robieniu szarlotki, pod jabłkami posypać grysikiem, dodać też do jabłek odrobinę grysiku lub bułki tartej. Przy robieniu ciastek, pomalować je roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem lub innymi ozdobami (orzechy, migdały itp) Można też w ciasto wmieszać sezam, jest to szczególnie fajne do ciastek przez maszynkę.
|