Placki z kaszy ze szpinakiem

przygotuj:

  • 2 szkl (500cm³) ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1 paczkę (450g) mrożonego siekanego szpinaku (nie całe liście i nie rozdrobniony)
  • 1 średnią posiekaną drobno cebulę
  • 1 główkę czosnku zmieloną (lub 3tbsp pasty czosnkowej)
  • 4 jajka
  • 125g chudego twardego twarogu.
  • około 1 szkl mąki
  • pieprz i sól

A następnie:

  1. kaszę wsyp do miski i połóż na niej szpinak, żeby się rozmrażał. Kasza wchłonie całą wodę i nie trzeba będzie odcedzać. Jeśli zrobisz to rano przed wyjściem do pracy/szkoły to na porę obiadu będzie ok.
  2. Dodaj inne składniki, oprócz mąki, i wymieszaj, odstaw na około 20-30min.
  3. Po tym czasie zamieszaj jeszcze raz i dodaj mąkę, aż będzie odpowiednio gęste.
  4. Smaż tak jak pozostałe rodzaje placków z kaszy: bez tłuszczu na płycie żeliwnej, kamiennej lub grillu elektrycznym.