przygotuj:
- 2 szkl (500cm³) ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 paczkę (450g) mrożonego siekanego szpinaku (nie całe liście i nie rozdrobniony)
- 1 średnią posiekaną drobno cebulę
- 1 główkę czosnku zmieloną (lub 3tbsp pasty czosnkowej)
- 4 jajka
- 125g chudego twardego twarogu.
- około 1 szkl mąki
- pieprz i sól
A następnie:
- kaszę wsyp do miski i połóż na niej szpinak, żeby się rozmrażał. Kasza wchłonie całą wodę i nie trzeba będzie odcedzać. Jeśli zrobisz to rano przed wyjściem do pracy/szkoły to na porę obiadu będzie ok.
- Dodaj inne składniki, oprócz mąki, i wymieszaj, odstaw na około 20-30min.
- Po tym czasie zamieszaj jeszcze raz i dodaj mąkę, aż będzie odpowiednio gęste.
- Smaż tak jak pozostałe rodzaje placków z kaszy: bez tłuszczu na płycie żeliwnej, kamiennej lub grillu elektrycznym.
|