Hummus

przygotuj:

  • tyle ciecierzycy, ile wejdzie do standardowego kubka 350cm³ (280g)
  • 1 tbsp potażu (K₂CO₃) lub ostatecznie sody oczyszczonej
  • 1 tbsp pasty sezamowej (tahini)
  • sok z 1 cytryny (ok. 100cm³)
  • 3tbsp dobrego oleju sałatkowego (ja lubię z orzechów włoskich lub z dyni)
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku (wersja podstawowa. Patrz notatki pod przepisem)
  • 300ml lodowatej wody

A następnie:

  1. Ciecierzycę zalać ciepłą wodą z potażem lub sodą i namoczyć w tym przez noc, po czym odcedzić i ugotować (45 min w nieosolonej wodzie, lub 25-30min na parze w szybkowarze. Zostawić do wystygnięcia lub nawet wsadzić do lodówki.
  2. Wszystko wrzucić do malaksera (wody na początku tylko 150ml) i miksować kilka minut, co jakiś czas przerwać, przemieszać łopatką i ewentualnie dodać więcej wody. Hummus powinien być idealnie gładki i nie za gęsty. Pamiętaj, że po przyrządzeniu, gdy postoi, to lekko jeszcze zgęstnieje.

Zamiast czosnku można dodać:
- surową słodką paprykę i małego ogórka konserwowego;
- ostrą papryczkę i 1tbsp pasty tamaryndowej
- zielone chili, 2cm imbiru, 1 ząbek czosnku, olej koniecznie kokosowy
z resztą - od czego są eksperymenty w kuchni.
 
Potaż (mieszaninę kwaśnego węglanu potasowego KHCO₃ i węglanu potasowego K₂CO₃) o jakości i czystości nadającej się do produktów spożywczych i kosmetycznych można nabyć tanio i bez problemu w sklepach z zaopatrzeniem do akwariów.