Placki z kaszy gryczanej i cukinii

przygotuj (podstawowa proporcja):

  • 4 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • tyle samo objętościowi startej na grubych oczkach cukinii, dyni, kabaczka lub patisona (patrz metoda)
  • 1 duża cebula drobno siekana (¾ szklanki)
  • pół główki czosnku przepuszczonego przez praskę (lub 1 tbsp pasty czosnkowej)
  • 4 jajka
  • 200ml gęstej śmietany 18%
  • około 1 szkl mąki
  • pęczek zielonej pietruszki, drobno siekany (same liście, bez łodyg!)

A następnie:

  1. Przygotować warzywo: młode cukinie pozostawiamy w skórce, ale usuwamy nasiona; dynie, kabaczki itp. obieramy i usuwamy nasiona; ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. mieszamy w misce kaszę, cukinię, cebulę, czosnek i pietruszkę dodajemy soli i pieprzu.
  3. następnie dodajemy śmietanę i jajka i mieszamy bardzo dokładnie.
  4. powoli zaczynamy dodawać mąkę; trudno opisać wymaganą ilość, ciasto nie powinno się ani rozlewać ani zbytnio kleić. Zostawiamy na jakiś czas ( do 30 min)
  5. Smażymy bez tłuszczu na płycie żeliwnej, płycie kamiennej lub grillu elektrycznym, ja wylewam grube placki za pomocą pierścienia o średnicy 11cm.

Wersja bezglutenowa: zamiast mąki pszennej użyć mąki kukurydzianej.
Wersja bez laktozy i kazeiny: zamiast śmietany użyć jogurtu sojowego i 2tbsp oleju
Bez jajek nie wyjdzie, pewnie można coś wykombinować z lecytyną sojową, mąką sojową czy czymś podobnym, ale nie próbowałem.