przygotuj (podstawowa proporcja):
- 4 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
- tyle samo objętościowi startej na grubych oczkach cukinii, dyni, kabaczka lub patisona (patrz metoda)
- 1 duża cebula drobno siekana (¾ szklanki)
- pół główki czosnku przepuszczonego przez praskę (lub 1 tbsp pasty czosnkowej)
- 4 jajka
- 200ml gęstej śmietany 18%
- około 1 szkl mąki
- pęczek zielonej pietruszki, drobno siekany (same liście, bez łodyg!)
A następnie:
- Przygotować warzywo: młode cukinie pozostawiamy w skórce, ale usuwamy nasiona; dynie, kabaczki itp. obieramy i usuwamy nasiona; ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- mieszamy w misce kaszę, cukinię, cebulę, czosnek i pietruszkę dodajemy soli i pieprzu.
- następnie dodajemy śmietanę i jajka i mieszamy bardzo dokładnie.
- powoli zaczynamy dodawać mąkę; trudno opisać wymaganą ilość, ciasto nie powinno się ani rozlewać ani zbytnio kleić. Zostawiamy na jakiś czas ( do 30 min)
- Smażymy bez tłuszczu na płycie żeliwnej, płycie kamiennej lub grillu elektrycznym, ja wylewam grube placki za pomocą pierścienia o średnicy 11cm.
Wersja bezglutenowa: zamiast mąki pszennej użyć mąki kukurydzianej. Wersja bez laktozy i kazeiny: zamiast śmietany użyć jogurtu sojowego i 2tbsp oleju Bez jajek nie wyjdzie, pewnie można coś wykombinować z lecytyną sojową, mąką sojową czy czymś podobnym, ale nie próbowałem.
|