Muffinki o smaku pizzy

przygotuj:

  • foremkę na 12 mufinek, ja mam silikonową z IKEA -- do takiej dobrana jest proporcja składników
  • 2 szkl mąki
  • 1 paczkę suszonych drożdży lub 25g świeżych
  • 1 małą cebulę (wielkości jajka)
  • około 50g wędliny i tyle samo żółtego sera
  • czarne oliwki
  • 4-5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 jajko
  • 2tsp proszku do pieczenia
  • 0.5 szkl oleju (w tym 2-3 łyżki oleju spod pomidorów)
  • 1 szkl mleka
  • 1tsp soli, 1tsp oregano, 1tsp bazylii, 0.5tsp mielonego kminku, 0.5tsp suszonego czosnku, 1tsp słodkiej czerwonej papryki
  • opcjonalnie -- salami w plastrach o takiej średnicy jak denko foremki

A następnie:

  1. Cebulę pokrój grubo, w 1cm kostkę. Zobacz, ile tego wyszło i przygotuj na oko tyle samo czarnych oliwek, kostek żółtego sera i wędliny. Pokrój też na kwadraciki odsączone suszone pomidory. Lepiej, jeżeli kawałki są duże i można wyraźnie poczuć każdy smak osobno. Ale jak kto lubi.
  2. Cebulę i wędlinę przyrumień na patelni na łyżeczce oleju i zostaw do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  3. rozmieszaj drożdże w mleku (nie muszą wyrastać, bo ciasto do mufinek spulchnia proszek do pieczenia -- drożdże tylko dodają smaku), dodaj jajko i pół szklanki oleju, ubij na jednolitą emulsję.
  4. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i roztarte przyprawy, zmieszaj. Dodaj cebulę, wędlinę, oliwki, ser i suszone pomidory, dobrze wymieszaj.
  5. Wlej szybko rozmieszaną wcześniej emulsję, mieszaj energicznie łyżką, aż składniki się połączą.
  6. posmaruj formę cienko tłuszczem. Można na dno położyć po plasterku salami. Napełnij wgłębienia ciastem, piecz 220°C, 20 minut. Pozwól wystygnąć w foremce -- ciepłe mogą się rozpadać przy próbie wyjęcia.