przygotuj:
- foremkę na 12 mufinek, ja mam silikonową z IKEA -- do takiej dobrana jest proporcja składników
- 2 szkl mąki
- 1 paczkę suszonych drożdży lub 25g świeżych
- 1 małą cebulę (wielkości jajka)
- około 50g wędliny i tyle samo żółtego sera
- czarne oliwki
- 4-5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 jajko
- 2tsp proszku do pieczenia
- 0.5 szkl oleju (w tym 2-3 łyżki oleju spod pomidorów)
- 1 szkl mleka
- 1tsp soli, 1tsp oregano, 1tsp bazylii, 0.5tsp mielonego kminku, 0.5tsp suszonego czosnku, 1tsp słodkiej czerwonej papryki
- opcjonalnie -- salami w plastrach o takiej średnicy jak denko foremki
A następnie:
- Cebulę pokrój grubo, w 1cm kostkę. Zobacz, ile tego wyszło i przygotuj na oko tyle samo czarnych oliwek, kostek żółtego sera i wędliny. Pokrój też na kwadraciki odsączone suszone pomidory. Lepiej, jeżeli kawałki są duże i można wyraźnie poczuć każdy smak osobno. Ale jak kto lubi.
- Cebulę i wędlinę przyrumień na patelni na łyżeczce oleju i zostaw do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- rozmieszaj drożdże w mleku (nie muszą wyrastać, bo ciasto do mufinek spulchnia proszek do pieczenia -- drożdże tylko dodają smaku), dodaj jajko i pół szklanki oleju, ubij na jednolitą emulsję.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i roztarte przyprawy, zmieszaj. Dodaj cebulę, wędlinę, oliwki, ser i suszone pomidory, dobrze wymieszaj.
- Wlej szybko rozmieszaną wcześniej emulsję, mieszaj energicznie łyżką, aż składniki się połączą.
- posmaruj formę cienko tłuszczem. Można na dno położyć po plasterku salami. Napełnij wgłębienia ciastem, piecz 220°C, 20 minut. Pozwól wystygnąć w foremce -- ciepłe mogą się rozpadać przy próbie wyjęcia.
|