Kurczak pieczony z ziemniakami

przygotuj:

  • żaroodporne naczynie lub brytfankę do pieczenia kaczki z pokrywką
  • cztery udka kurze
  • 1.5 kilograma ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • opcjonalnie: 150g pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i mieszankę do kurczaka

A następnie:

  • Mięso umyj, usuń ewentualne pozostałości piór po czym ususz na ręcznikach papierowych i posyp z obu stron przyprawą do pieczenia kurczaka, odłóż na talerzu do lodówki.
  • Obierz ziemniaki i pokrój jak na zupę w 1.5cm kostkę, zostaw w wodzie.
  • Obierz warzywa i pokrój w plasterki (3-4 mm).
  • Wysmaruj brytfannę tłuszczem, wsyp na dno odcedzone ziemniaki, wlej około 1 szkl. wody, posyp pieprzem ziołowym i pieprzem. Na to wysyp posiekane inne warzywa, delikatnie posól i posyp przyprawami, na samej górze ułóż udka, tak aby szczelnie przykryć warzywa (nie będzie uciekać para).
  • Wstaw do zimnego piekarnika, ustaw na 200°C i piecz przez 1.5h pod przykryciem.
  • Jeżeli lubisz chrupiącą skórkę, to po upływie 1.5h zdejmij pokrywkę i pozwól udkom się przyrumienić. Jeżeli piekarnik ma grzałkę u góry to można jej użyć.
  •  

    :