przygotuj:
- żaroodporne naczynie lub brytfankę do pieczenia kaczki z pokrywką
- cztery udka kurze
- 1.5 kilograma ziemniaków
- 3 cebule
- 3 marchewki
- opcjonalnie: 150g pieczarek
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i mieszankę do kurczaka
A następnie:
Mięso umyj, usuń ewentualne pozostałości piór po czym ususz na ręcznikach papierowych i posyp z obu stron przyprawą do pieczenia kurczaka, odłóż na talerzu do lodówki.
Obierz ziemniaki i pokrój jak na zupę w 1.5cm kostkę, zostaw w wodzie.
Obierz warzywa i pokrój w plasterki (3-4 mm).
Wysmaruj brytfannę tłuszczem, wsyp na dno odcedzone ziemniaki, wlej około 1 szkl. wody, posyp pieprzem ziołowym i pieprzem. Na to wysyp posiekane inne warzywa, delikatnie posól i posyp przyprawami, na samej górze ułóż udka, tak aby szczelnie przykryć warzywa (nie będzie uciekać para).
Wstaw do zimnego piekarnika, ustaw na 200°C i piecz przez 1.5h pod przykryciem.
Jeżeli lubisz chrupiącą skórkę, to po upływie 1.5h zdejmij pokrywkę i pozwól udkom się przyrumienić. Jeżeli piekarnik ma grzałkę u góry to można jej użyć.
|