przygotuj:
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- porcję warzyw na rosół (2 marchewki, kawałek selera lub 1 łodygę naciowego, 1 pietruszkę)
- puszkę siekanych pomidorów
- małą puszkę przecieru pomidorowego
- czosnek (1-2 ząbki), oregano (1tsp), bazylia (1tsp), pieprz, słodka czerwona papryka (2 tsp)
- puszkę kukurydzy
- szklankę drobnego makaronu
- posiekaj marchew, seler, pietruszkę do garnka
- posiekaj cebule do miseczki
- posiekaj ząbek czosnku
- warzywa w garnku zalej wodą tylko żeby się przykryły, i postaw na ogień
- w tym czasie na patelni usmaż ciągle mieszając mięso, dodaj do wywaru, nie nieszaj
- potem usmarz cebulę, gdy się zrumieni zalej odrobiną wody i dobrze wymieszaj, zeskrobując wszystko z patelni, dodaj do garnka, jeżeli trzeba uzupełnij poziom wody
- gotuj mieszając 10 minut
- dodaj czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. gotuj jeszcze 10 min
- dodaj kukurydzę, a gdy całość doprowadzi się do wrzenia makaron; od tej pory mieszaj często, żeby nie przywarło, jeśli robi się zbyt gęste dolej wody
- Gdy makaron jest miękki, potrawa jest gotowa
|