Zupa Mielonkowa

przygotuj:

  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • porcję warzyw na rosół (2 marchewki, kawałek selera lub 1 łodygę naciowego, 1 pietruszkę)
  • puszkę siekanych pomidorów
  • małą puszkę przecieru pomidorowego
  • czosnek (1-2 ząbki), oregano (1tsp), bazylia (1tsp), pieprz, słodka czerwona papryka (2 tsp)
  • puszkę kukurydzy
  • szklankę drobnego makaronu

  1. posiekaj marchew, seler, pietruszkę do garnka
  2. posiekaj cebule do miseczki
  3. posiekaj ząbek czosnku
  4. warzywa w garnku zalej wodą tylko żeby się przykryły, i postaw na ogień
  5. w tym czasie na patelni usmaż ciągle mieszając mięso, dodaj do wywaru, nie nieszaj
  6. potem usmarz cebulę, gdy się zrumieni zalej odrobiną wody i dobrze wymieszaj, zeskrobując wszystko z patelni, dodaj do garnka, jeżeli trzeba uzupełnij poziom wody
  7. gotuj mieszając 10 minut
  8. dodaj czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. gotuj jeszcze 10 min
  9. dodaj kukurydzę, a gdy całość doprowadzi się do wrzenia makaron; od tej pory mieszaj często, żeby nie przywarło, jeśli robi się zbyt gęste dolej wody
  10. Gdy makaron jest miękki, potrawa jest gotowa

 

: